Ulufale atu i le talafeagai o se gaina ua vavala o faigata fefaatauaiga Global

I le aso 5 o Novema, 2018, o le uluai Saina Faava o Malo Faaulu- talafeagai sa faia i Shanghai.
E le gata o le galuega faaiu lenei o diplomacy le fale o Saina i lenei tausaga, ae faapea foi le tamaoaiga o le aupito tele lona lua i le lalolagi e faasaga i le talaaga o le faamoemoega le mautonu mo le tuputupu ae o le tamaoaiga o le lalolagi, faaitiitia tupe teu faafaigaluega ma faatelegeseina fefaatauaiga tuputupu ae, aemaise lava le tulai mai o fefaatauaiga protectionism i nisi o atunuu , tuufaatasia tamaoaiga o le lalolagi ma luitau ogaoga i le faiga tau fefaatauaiga multilateral. E faapefea le fanua faʻatau atu aupito tele o le lalolagi ma le lona lua e faaulufaleina aupito tele vaai fefaatauaiga le lalolagi i le taimi nei ma atinae i le lumanai, ma le auala e tausia ai le poloaiga tatala o fefaatauaiga multilateral le lalolagi ma o latou lava taga talafeagai.QQ 图片 20181109153806

I le sauniga amata, Saina Peresitene XI tuuina Jinping se lauga autū agavaa "Fausiaina o se tamaoaiga o le lalolagi tatala fou ma e aofia faatasi", lea faaleoina toe manino le taimi amata o Saina i luga, ma tuu i luma se faasologa o faiga manino ma pragmatic e tatala ai i le lalolagi i fafo.

O lenei mautinoa loo faaalia manino mai i le lalolagi i fafo o le a faaauau pea Saina e tuufaatasi i totonu o le maketi lalolagi e ala i le faalauteleina o lona tatala, ma faasoa atu le tufatufaga ma le lumanai o le atinae ma le lalolagi e ala fou ma le atinae e aofia ai ma e aofia.

Talu mai le faafitauli tau tupe i le lalolagi atoa i le 2008, e ui lava ina ua ausia fefaatauaiga lalolagi tuputupu ae e toe faafoʻisia ai, ua le o toe tuputupu ae fefaatauaiga le autu taavale malosi ma taitai faailoga o le lalolagi tamaoaiga.

I aso ua mavae 2017, fefaatauaiga Global ola e 4.7%. o le faateleina sili foi lea i le ono tausaga ua mavae. Ae peitai, talu mai le 2018, ona o itu faigata eseese, o le mama Fua Faatusatusa o le tuputupu ae fefaatauaiga Global ua teena tele.

I le tulaga o oloa, i le kuata lona lua o le 2018, ola Asia - 1.4%, ola Europa 0.3%, ola Amerika i Matu - 0,1%, ma tuputupu Tutotonu ma Amerika i Saute 1.4%, ao i ai i le tulaga o le auina atu i fafo, ola Asia - 2.2% , ola Europa 0,7%, ola North Amerika 3%, ma tuputupu Tutotonu ma Amerika i Saute - 2.4%, o le faaalia o tulaga le paleni faaitulagi.

I le tulaga o le fua faatusatusa o le fua faatatau tuputupu ae fefaatauaiga Global e fua faatatau tuputupu ae le tamaoaiga o le lalolagi, le tulaga averesi pauu toe foi atu e uiga i le 1 i le 2008 ina ua mavae le faalavelave tau tupe o le lalolagi, o le tele maualalo ifo nai lo le tulaga masani o le 2.5 i le "tausaga auro o fefaatauaiga" i le vaitau o le 1990.

O se tasi o le ave taavale 'au o le tuputupu ae fefaatauaiga Global, tupe tuusao i fafo le lalolagi (FDI) teena i se suiga i le 2015. I le 2017, o tupe teu faafaigaluega lalolagi teena e 23%. I totonu oi latou, satauro-tuaoi "tupe green" teena manino, lea na faia e le faamoemoega mo le tuputupu ae fefaatauaiga umi aafia ai le lalolagi, aemaise lava i atunuu e atiina ae, leaga.

O le mea lea, i le tulaga oi ai nei o le paleni ma le tuputupu ae polarized tamaoaiga o le lalolagi ma le mautu maʻaleʻale o le tuputupu ae fefaatauaiga Global, tuputupu ae fefaatauaiga Global i manaoga faanatinati e le gata o le sao o faiga maoae fou, ae faapea foi o tapping ma le faalauteleina o maketi.微 信 图片 _20181109142146

O le uluai Saina Faava o Malo Expo Faaulu- sa faia i le taimi saʻo. E mautinoa lava le faamoemoe o le tuputupu ae gafataulimaina o Fefaatauaiga a le Lalolagi ma se faiga malosi avetaavale fou mo le tuputupu ae i le taimi nei o fefaatauaiga Global e faalautele ai manaoga fafo o Saina e ala i le faatulagaga o le faalapotopotoga o oloa faapitoa ma le faatuina o se "6 + 365" tulaga faagaoioiga gafataulimaina i le taim lava lena.

Iloiloina le taimi nei popolega ma masalosaloga o tupe teu faafaigaluega lalolagi ma fefaatauaiga tuputupu ae, e mafai ona tatou iloa ai ina ua mavae le globalization vave i le vaitau o le 1990, aemaise lava ina ua mavae le faamatuu atu o tufatufaga mai tuufaatasia faaitulagi e pei o le Iuni a Europa, o Fefaatauaiga Free North Amerika Maliega ma ASEAN, o le auala maoae o tupe teu faafaigaluega lalolagi ma fefaatauaiga ua dissipated tuputupu ae ma le teena.

E faapefea e toe tatala ai le avanoa mo le faafaigaluegaina o tupe lalolagi ma fefaatauaiga manaomia atunuu e feutagai ma faamaopoopo i se faiga saoloto ma e aofia.

Mai le faatulagaga i le taimi nei ma le mamanu o le faiga o fefaatauaiga i le lalolagi atoa, e mafai ona tatou vaai foi ia talu mai le sainia le lalolagi o le 25 maliega saoloto fefaatauaiga i le 2014, o le fua ma le lelei o le maliega saoloto fefaatauaiga faaitulagi ma isi atunuʻu ua teena tele.

O lenei e le gata ua le lava le tuputupu ae fefaatauaiga lalolagi o puipuiga faalapotopotoga, ae faapea foi e atagia ai le faateleina o le fefaatauaiga Global protectionism ma unilateralism. O le a lamatia ai le faiga tau fefaatauaiga saoloto lalolagi ma faiga tau fefaatauaiga multilateral faavaeina ina ua mavae le taua.

E tatau ona tatou iloa o le tapunia, conservatism ma le faaesea e le mafai lava panaceas mo le foiaina o le lalolagi ma o tatou lava faafitauli. ua faamaonia lena aafiaga iloga na o le tatala atu ma le autu, ma iu ai ina le ausiaina o atinae e aofia ai, o le ala taua i le lelei o le pulega i le lalolagi.

O le mea moni, i le mamao e pei ona aafia globalization ma le tuufaatasia o le tamaoaiga, o le faatuina o filifili alamanuia le lalolagi e le gata o se mea moni e talafeagai ma le tulafono maketi o vaega vala i le salafa o atunuu ma itulagi, ae o se faavae foi mo le tuputupu ae lagolagoina o le tamaoaiga o le lalolagi ma le faalauteleina o fefaatauaiga i le lalolagi atoa. So o se faiga faavae e faavae i le faaesea ma conservatism le a le suia ai le tulafono o le maketi lava ia, po o le a e aumai ai le faamoemoe ma le manuia i le tagata o lo tatou atunuu ma le lalolagi.

O le usuia o Expo a Saina o se tali manino i le tulaga faautauta le lalolagi i le taimi nei o le mafaufau, lea atoatoa e atagia ai foi le matafaioi a Saina o se mana faava o malo.

Mafaufau i le ala o le toe fuataiina o Saina ma amata-luga, e mafai ona tatou iloa o Saina, o le aupito tele atunuu atiina ae i le lalolagi, tuufaatasi i le lalolagi e ala i ana lava amata-i luga ma malie embeds lava i le lalolagi filifili alamanuia e popoga laumua fafo. o le atinae Saina o se vaega taua o le atinae masani le lalolagi ma o le taunuuga o le faalauteleina o le amata i luga.

Saina, lea na atiina ae ma faasolosolo avea mauoa e ala i toefuataiga ma le amata i luga, ua faafaileleina toeitiiti atoa le 400 miliona o vaega tupe maua-ogatotonu. Latou sailiga o se olaga sili atu e mafai ai ona faaleleia o latou ola i tulaga faatonuina ma tulaga lelei ma le e talia sili atu oloa mai le maketi le lalolagi.

I le taimi lava lea e tasi, o le suiga o taiala o le tuputupu ae o le tamaoaiga o Saina mai tupe teu faafaigaluega ma auina atu i fafo-tutulia i le taumafaina ma e manaomia foi gaosiga maualuga le faaiuga e tatau ona ausia e ala i le faalauteleina o oloa.
Ina ia faaalia le naunautaiga a Saina e faalautele faaulufale, i le sauniga o le tatalaina o le Expo, na fofogaina ai le faamaoni Saina Peresitene XI Jinping e faaulufale a Saina o oloa ma auaunaga e faamoemoe e sili atu i le US $ 30 trillion ma le US $ 10 trillion i le isi 15 tausaga, i le faasologa lena.微 信 图片 _20181109142257

I le 2017, faaulufale mai oloa lalolagi aofaʻi e sili atu nai lo le 17 piliona tala Amerika, ma le auaunaga e sili atu nai lo 5 piliona tala US. E manino lava, o le a maua ai lenei avanoa maketi tele mo fefaatauaiga Global. I le faaopoopo atu, o le a faaauau pea Saina e malolo avanoa o maketi, aemaise lava le tatalaina o le maketi o auaunaga. O le a tuuina atu ai se tulaga maualuga o gaoioiga o tupe teu faafaigaluega ma fefaatauaiga i fafo e avanoa, ma fatu ai se siosiomaga pisinisi i totonu o laina ma tulaga faataatitia faava o malo.

O se faasologa o le faiga, e pei o le faamalosia o le puipuiga o le mafaufau aia tatau meatotino ma fealualuaʻi i le faalauteleina o lo toefuataiga o sone pailate tau fefaatauaiga saoloto eseesega, o le a matua mautinoa le faalauteleina o avanoa o Saina i le tulaga o faiga ma le mamanu o faiga faavae.

Matou te talitonu e faapea o le tatalaina i tua o le tele maketi Saina ma gafatia, aemaise lava i le faamatuu atu o faiga faavae ma tufatufaga faalapotopotoga, o le a tuuina atu fausaga opea fou ma avanoa mo le faafaigaluegaina o tupe i le taimi nei vaivai o le lalolagi ma le tuputupu ae fefaatauaiga.

Le tau taʻu atua, pe i le tulaga o le fua o le faaaliga, o le inisiua ma le faatulagaga o le oloa aafia ai, po o le mamanu o le avanoa tutusa o le faaaliga, o se galuega paeonia o le faamatalaga taua faapitoa a le lalolagi, o le ulufale atu i le le a mautinoa lava ona tusia le faamatalaga i le talafaasolopito o le atinae o le tamaoaiga o le lalolagi ma tau fefaatauaiga.

ua faaalia Saina le faaiuga o le lalolagi e faalauteleina lona tatalaina ma tuufaatasi i le lalolagi e ala i le umiaina o le Expo. gaoioiga pragmatic a Saina e siitia le tamaoaiga o le Lalolagi Fefaatauaiga ma sili tatala, fou ma e aofia atinae lalolagi ua saofaga i le fuafuaga a Saina.


Post time: Nov-09-2018